ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

28 Σεπτεμβρίου 2017 / Δήμητρα Αναστασιάδου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Το εργαστήριο ρομποτικής μας, έχει ως στόχο να αναδείξει την φαντασία και το ταλέντο των παιδιών προσφέροντας ερέθισμα για δημιουργικότητα. Έρευνα και  παιχνίδι, μάθηση και διασκέδαση συνδυάζονται ώστε να αναδειχθούν οι ικανότητες των παιδιών.

Εκπαιδευτική ρομποτική FIRST LEGO LEAGUE JR:

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 εώς 10+ ετών και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν την τεχνολογία, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο ώστε να δίνει απεριόριστες δυνατότητες, προσφέροντας κίνητρο για μάθηση και εφευρετικότητα.

Πως:

Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδι και διασκέδαση θα αποκτήσουν γνώσεις για την κατασκευή και τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων μηχανισμών που συναντούν στην καθημερινότητα τους, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικειωθούν με την τεχνολογία και την έρευνα μέσα από ένα πρόγραμμα ρομποτικής βασισμένο στις δικές τους ανάγκες!

Με την στήριξη και την βοήθεια των εκπαιδευτών τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της κατασκευής και του προγραμματισμού ενός αυτόνομου ρομπότ. Οι ομάδες καθώς εξερευνούν ένα θέμα του πραγματικού κόσμου, θα μάθουν για απλές μηχανές και θα  χτίσουν ένα μοντέλο φτιαγμένο από LEGO ® με ένα μηχανοκίνητο τμήμα.

Πού:

Τα μαθήματα διεξάγονται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στο χώρο του κέντρου μας παρέχοντας τον απαραίτητο εκπαιδευτικό εξοπλισμό όπως τάμπλετ, υπολογιστή, διαδραστικό πίνακα, σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία ρομποτικής.

Εκπαιδευτές:

Τα μαθήματα οργανώνονται από τους υπεύθυνους του κέντρου Καλογερή Κυριάκο (εργοθεραπευτή) και Αναστασιάδου Δήμητρα (ειδική παιδαγωγό) σε συνεργασία με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό .

 

Τι είναι το FIRST LEGO league Junior;

Το FIRST LEGO League Jr. είναι ένα πρόγραμμα με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα κατευθύνει έτσι ώστε να ανακαλύψουν πως η επιστήμη και η τεχνολογία έχει επηρεάζει το κόσμο. Έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει τις έννοιες του STEM σε παιδιά 6 έως 10 ετών ενώ παράλληλα τους συναρπάζει μέσω ενός εργαλείου που όλοι γνωρίζουν και αγαπούν τα LEGO®.

Καθοδηγούμενοι από δύο ή και περισσότερους ενήλικες προπονητές οι ομάδες (έως 6 μέλη) ερευνούν ένα επιστημονικό πρόβλημα του πραγματικού κόσμου όπως είναι η ασφάλεια των τροφίμων, η ανακύκλωση, η ενέργεια κ.α.. Στη συνέχεια δημιουργούν μια αφίσα Παρουσίασης η οποία απεικονίζει το ταξίδι της ανακάλυψης τους και συστήνει την ομάδα τους. Επίσης κατασκευάζουν ένα μηχανοκίνητο μοντέλο σχετικά με το τι έμαθαν χρησιμοποιώντας στοιχεία της LEGO. Κατά τη διαδικασία αυτή οι ομάδες μαθαίνουν για την ομαδική δουλειά, τα θαύματα της επιστήμης και της τεχνολογίας καθώς και την αξία της ομάδας με βάση το FIRST LEGO League Jr.- Core Values. Αυτά περιλαμβάνουν το σεβασμό, την συνεργασία, την επικοινωνία και την κριτική σκέψη. Στο τέλος κάθε σεζόν, οι ομάδες έρχονται για να μοιραστούν τις αφίσες παρουσίασής τους, το μοντέλο της κατασκευής τους, να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν.